REKLAMA
Pełna wersja
REKLAMA
RAKSZAWA
2016.11.14 12:48

Rakszawski Masterchef Junior

Pod tą nazwą w Zespole Szkół Tekstylno-Gospodarczych zorganizowany został turniej gastronomiczny dla uczniów szkół podstawowych.
Rakszawski Masterchef Junior

W konkursie wzięły udział dwuosobowe drużyny reprezentujące każdą ze szkół podstawowych z terenu gminy Rakszawa. Turniej odbył się w pracowni gastronomicznej ZSTG w obecności zaproszonych gości. Uczestnicy mieli za zadanie wykonać zdrowe, odżywcze potrawy z przygotowanych surowców według własnej inwencji. Gotowe potrawy oraz przebieg pracy drużyn oceniała Komisja, w skład której weszli nauczyciele przedmiotów gastronomicznych ZSTG oraz jedna osoba wylosowana spośród zaproszonych gości. Komisja oceniała potrawy na podstawie następujących kryteriów: dobór surowców i wartość odżywcza potrawy, ogólne wrażenie estetyczne potrawy, smakowitość potrawy, pomysłowość, dobór naczyń.

Mali kucharze pracowali z dużym zaangażowaniem. Każda grupa wykazała się kreatywnością i wykonała potrawę odmienną od pozostałych, chociaż wszystkie miały do dyspozycji te same surowce. Pracy towarzyszyło wiele pozytywnych emocji, ponieważ zadania konkursowe sprawiały uczestnikom dużo radości.

Wyniki Turnieju ukształtowały się następująco:

I miejsce - Oliwia Cieślachowska i Weronika Maziarz - SP w Węgliskach

II miejsce - Iwona Stopyra i Natalia Zakielarz - SP nr 2 w Rakszawie

III miejsce - Anna Dec i Magdalena Wojdyło - SP nr 3 w Rakszawie.

Nagrody i dyplomy wręczyła dyrektor ZSTG Iwona Barnat.

Turniej Rakszawski Masterchef Junior był trzecim etapem projektu skierowanego do uczniów szkół podstawowych z terenu gminy Rakszawa. Zadanie pod nazwą " Jedz zdrowo - zdrowa dieta wśród najmłodszych" realizowany był przez nauczycieli ZSTG w Rakszawie z udziałem dotacji Fundacji Wspierania Rozwoju Lokalnego Van Pur. W trakcie trwania projektu uczestnicy zostali zapoznani ze składnikami odżywczymi żywności oraz zasadami racjonalnego odżywiania. Podczas warsztatów mogli również wypróbować swoje umiejętności z zakresu przygotowywania prostych potraw. Celem całego przedsięwzięcia było szerzenie wiedzy o zdrowym odżywianiu wśród uczniów szkół podstawowych oraz zachęcanie ich do spożywania wartościowych produktów żywnościowych.

Małgorzata Augustyn
Małgorzata Augustyn dodany 14 listopada 2016
 
Odsłon: 5770

Czytaj podobne

Waszym zdaniem (0)

Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu lancut.gada.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
Wszelkie prawa zastrzeżone lancut.gada.pl
Pełna wersja
Polityka Prywatności RODO Kontakt
Wnioski Czyste Powietrze | Audyty Energetyczne