REKLAMA
Pełna wersja
REKLAMA
KRAJ
2022.12.16 08:13 | aktualizacja: 2022.12.16 13:50

Jakie są rodzaje i gatunki kawy?

Na świecie istnieje wiele rodzajów kawy, jednego z najpopularniejszych napojów wszechczasów. Wielu z nas pije ją codziennie, jednak czy tak naprawdę zdajemy sobie sprawę z tego, co dokładnie pijemy? Nawet jeżeli wiemy jaki gatunek kawy wybieramy, to czy wiemy jaki rodzaj?
Jakie są rodzaje i gatunki kawy?

Źródło zdjęcia: stockfour / Shutterstock.com

Najpopularniejsze gatunki kawy: arabika i robusta

Najpopularniejszymi gatunkami kawy na świecie są arabika i robusta. Najpopularniejsza jest pierwsza z nich, około 75% światowej sprzedaży kawy dotyczy arabiki. Jest to też najstarsza odmiana, a mimo swojej popularności wcale nie jest łatwa w uprawie. Wymaga specjalnych warunków do uprawy, gdyż często zapada na choroby atakowana przez szkodniki. Jej napar jest bogaty i ma łagodny smak, dlatego to właśnie arabika jest często spotykaną aromatyczną kawą z palarni .

Drugi gatunek kawy jest łatwiejszy w uprawie. Poza tym, słynie z tego, że zawiera więcej kofeiny. Wpływa to także na cenę robusty, ze względu na łatwiejszą uprawę jest tańsza i częściej wykorzystywana do tworzenia mieszanek energetycznych lub jako składnik kaw rozpuszczalnych. W smaku jest raczej kwaskowata i mniej aromatyczna.

Popularne odmiany arabiki i robusty

Mimo, że najpopularniejsze gatunki kawy są dwa, to możemy je podzielić na wiele rodzajów, różniących się smakiem i aromatem. Jeśli chcemy poeksperymentować z różnymi odmianami arabiki i robusty to warto sprawdzić co oferuje palarnia kawy, która ma sklep internetowy . Poza tym, w dobrych kawiarniach także możemy spróbować różnych rodzajów kawy.

Kilka przykładowych popularnych odmian przedstawiamy poniżej:

    • Etiopska arabika: W popularnych "przelewach" spotykamy często etiopską arabikę. Jest ona łagodna, o charakterystycznym aromacie, ma wyraźny smak i zapach. Możemy ją zmielić na pył lub na grubsze części i zaparzać po turecku, jak i w ekspresach przelewowych z filtrem.
    • Kenijska arabika - nazywana jest najlepszą na świecie, przez swój lekko cierpki i ostry, mocny smak.
    • Robusta z Kamerunu - wchodzi w skład mieszanek typu continental.

    Źródło zdjęcia:

    stockfour / Shutterstock.com

    Artykuł sponsorowany
    Artykuł sponsorowany dodany 16 grudnia 2022
     
    Odsłon: 1946

    Czytaj podobne

    Waszym zdaniem (0)

    Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
    Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu lancut.gada.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
    Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
    Wszelkie prawa zastrzeżone lancut.gada.pl
    Pełna wersja
    Polityka Prywatności RODO Kontakt
    Wnioski Czyste Powietrze | Audyty Energetyczne